In het jaar 1920 werd het Ir. D.F. Woudagemaal geopend door Koningin Wilhelmina. Het overtollige water vanuit Friesland werd door dit gemaal in de Zuiderzee (nu het IJsselmeer) gepompt. Het gemaal was tot 1967 actief. Later kwam hier het Hooglandgemaal uit Stavoren erbij als versterking. Dit gemaal was namelijk elektrisch.
Strak en sober
Het gemaal is strak en sober ontworpen door Ir. D.F. Wouda. Het is een gemaal met karakter. Prachtige kleuren, sierranden, natuursteen en eikenhout geven het gebouw een unieke uitstraling. Ook het interieur is met zorg ontworpen.
De zestig meter hoge schoorsteenpijp is imposant om te zien, evenals de machinehal en het ketelhuis. Het Woudagemaal is een echt monument wat met zorg is onderhouden. De eindperiode van het stoomtijdperk kan met eigen ogen worden gezien wanneer wordt deelgenomen aan een rondleiding
Draaidagen
2 x Per jaar wordt het Woudagemaal in werking gezet. Wetterskip Fryslân organiseert deze dagen om machinisten die worden opgeleid in de praktijk het gemaal kunnen bedienen. Het is een unieke beleving die je niet snel vergeet. Vier machtige vliegwielen, centrifugaalpompen en vier indrukwekkende stoommachines komen in actie. Er wordt ongeveer 6 miljoen m3 water verplaatst.
Tot op de dag van vandaag kan het gemaal worden ingezet bij hevige wind en regen. Het duurt echter zo’n 6 uur voordat de 100 jaar oude machine op volle toeren kan draaien. Er moet hard gewerkt worden door een ploeg van zo ongeveer 11 mensen om de ketels te vullen en op te starten.
Bezoeken
Een bezoek aan het gemaal is een leuke en leerzame belevenis. De werking van het gemaal, maar ook informatie over waterbeheer en klimaatverandering vind je in het naastgelegen bezoekerscentrum. In het bezoekerscentrum, vind een interactieve expositie plaats. Je hoort hier het verhaal van het Friese waterbeheer en de klimaatverandering. Je hebt de mogelijkheid om keuzes qua klimaat te maken en het Woudagemaal van binnenuit te bestuderen met de VR-bril. Er wordt vanuit het bezoekerscentrum rondleidingen verzorgd door een gids.
Wandelen rondom het gemaal
Een bezoek binnen in het gemaal en het bezoekerscentrum is natuurlijk interessant. Maar even lekker in de buitenlucht wandelen rondom het Woudagemaal is ook een leuke bijkomstigheid. Er zijn twee paden die rond het gemaal zijn gesitueerd en waar je dus even heerlijk kunt wandelen. Er is het Otterpad welke door het moerasbos loopt en het Landschapspad die door de polder en over de IJsselmeerdijk gaat.
Otterpad
Het Otterpad gaat over het schiereiland en door het moerasbos. Dit pad is alleen toegankelijk buiten het broedseizoen. Er leven in het moerasbos beschermde diersoorten die tijdens het broedseizoen liever niet gestoord worden.
Landschapspad
De start van dit pad is tussen de voormalige dienstwoningen van het gemaal. Het pad gaat richting de IJsselmeerdijk. Op de dijk heb je een fantastisch uitzicht op de Prinses Margrietsluis.
Unesco werelderfgoed
Het Woudagemaal is UNESCO werelderfgoed en kan bezocht worden door volwassenen, kinderen en groepen. Zij betalen 11,00 euro entree. Kinderen van 6 tot 17 jaar betalen 6,50 euro. Er is de mogelijkheid om met groepen te komen. Ook worden er wel schoolreisjes georganiseerd naar het gemaal. Het bezoekerscentrum en het Woudagemaal zijn het gehele jaar door geopend. Kijk voor actuele prijzen en openingstijden op de website.
Het Ir. D.F. Woudagemaal is ruim 100 jaar oud en in 1920 geopend door Koningin Wilhelmina. Meestal wel. Kijk voor actuele openingstijden op de website. 2 x Per jaar wordt het Woudagemaal in werking gezet. Wetterskip Fryslân organiseert deze dagen om machinisten die worden opgeleid in de praktijk het gemaal kunnen bedienen Er is een interactieve expositie in het bezoekerscentrum. Je hoort daar o.a. verhalen over het Friese waterbeheer en klimaatverandering. Jazeker, er zijn twee paden die rond het gemaal zijn gesitueerd en waar je dus even heerlijk kunt wandelen. Er is het Otterpad welke door het moerasbos loopt en het Landschapspad die door de polder en over de IJsselmeerdijk gaat. Veelgestelde vragen
Hoe oud is het Woudagemaal en wie heeft het geopend?
Is het Woudagemaal elke dag open?
Wat betekenen de draaidagen voor het Woudagemaal?
Wat is er te doen in het nabijgelegen bezoekerscentrum van het Woudagemaal?
Kun je bij het gemaal ook een wandeling maken?