Bourtange is een vestingsstadje in de provincie Groningen. Deze plaats ligt in de Gemeente Westerwolde. Wanneer je deze vestingstad bezoekt waan je je eeuwen terug in de tijd. Vesting Bourtange is in zijn lange bestaan nooit ingenomen geweest.
Geschiedenis
In het jaar 1580 Werd het Bourtangermoeras als locatie aangewezen door Willem van Oranje om een fort aan te leggen. Uiteindelijk was lange tijd zo tussen 1593 en 1851 een belangrijke vesting in Nederland. Na de vestingstijd werd Bourtange een agrarisch dorpje. De glorie van vroeger is nog terug te vinden in een aantal gebouwen. Tussen 1962 en 1992 wed de vesting gereconstrueerd. Opnieuw werde de grachten gegraven, wallen opgeworpen en barakken voor soldaten gebouwd.
Vesting Bourtange ligt vlakbij de Duitse grens en laat een uniek stukje historie zien. In de kleine, sfeervolle vestingstad zie je dat heden en verleden perfect samen gaan.
Er is van alles te doen..
De basis voor een bezoek aan de vesting is het informatiecentrum. Je vindt hier de entree . Een korte visuele introductie zorgt er voor dat je van alles een algemeen inkijkje krijgt over de geschiedenis etc. In het informatiecentrum zijn entreekaarten verkrijgbaar. Je kunt een voordelige familiekaart aanschaffen wanneer je met je gezin komt. Hieronder vindt je wat algemen informatie.
- Er is een receptie voor groepsbezoek en vestinglogementen
- Fiets en wandelroutes.
- Uitleen van rolstoelen
- Toiletten en er zijn postzegels verkrijgbaar wanneer je een kaartje wil versturen.
- Ook zijn er souvenirs verkrijgbaar.
- Verkoop van koffie, thee en frisdrank
Veel te zien
Vesting Bourtange is een echte toeristentrekpleister. Er is heel veel te zien. Wat te denken van de twee authentieke toegangspoorten en de soldatenbarakken. Ook is er een breed scala aan officiershuizen te bewonderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Kapitenswoning of een Majoorswoning. Verde vindt je in Bourtange de kerk, het Marktplein, de Rosmolen, prachtige bruggen, brugwachtershuizen enz.enz.
Een tweetal bezienswaardigheden vindt je hieronder.
De Rosmolen
De Rosmolen is een gereconstrueerde molen. De molensteen die het graan maalt wordt in beweging gebracht door een paar. Een paard wordt ook wel een “ros”genoemd. Regelmatig is het gebouw toegankelijk voor publiek.
Secreten
Secreten zijn kleine houten gebouwtjes die werden gebruikt als toilet door de soldaten. De secreten stonden boven het water zodat de plas en grote boodschap in het water terechtkwam. Een officier had een eigen toiletDeze stonden aan het Marktplein in een huis. Bij opgravingen onder de secreten werden veel archeologische vondsten gedaan. Deze vondsten kunnen worden bewonderd in het Museum “De Baracquen”.
Gratis bezoeken?
Wanneer je in de provincie Groningen vertoefd is een bezoek aan Bourtange zeker waard. Het mooie openluchtmuseum kost onder de 10 euro. Het dorp zelf is vrij toegankelijk en zeker ook een aanrader. Lekker een kop koffie drinken op een terrasje is één van de mogelijkheden. Vanaf de stad Groningen is het 60 kilometer naar dit stadje. De evenementen in de vestingstad werd in het jaar 2022 soor 100.000 betalende bezoekers bezocht. Dat is meer dan voor de coronaperiode.
Veelgestelde vragen
Hoe kreeg men vroeger de vijand in het vizier in Bourtange?
Meerdere bastions rondom de Bourtange vesting werden wateren uitgegraven, in de vorm van een ster. Deze wateren maakten het voor vijanden nog moeilijker om de vesting te betreden.
Waar is Bourtange om bekend?
Bourtange is bekend om zijn onverschatbare gebleven vestingwerken. Bourtange raakte in verval, maar in de jaren '60 begon een grootschalig project om de vesting in de oude glorie te herstellen.
Hoe oud is Bourtange?
Vesting Bourtange dateerd, voor zover bekend, uit 1742.
Je bevindt je er te midden van grachten, oude kanonnen, verdedigingswallen en nog veel meer. Vandaag de dag is Bourtange nog steeds bewoond.