Coevorden is één van die authentieke stadjes in Drenthe die hun eigen sfeer uitademen. Een bijzondere plek waar rust van uitstraalt en waar je prachtige dingen kunt zien. Cultuur en historie en een verleden vol met strijd kan worden beleefd in het Stedelijk museum. Een museum met zowel moderne als historische bezienswaardigheden. Kom je of ben je in de regio Coevorden dan is een bezoek aan dit museum echt op zijn plaats.
Oudste stad
De oudste stad van Drenthe is Coevorden. Sinds de prehistorie zijn hier altijd mensen aanwezig geweest. Het Stedelijk museum laat alles zien wat in deze dagen gebeurde in Coevorden. Er gebeurde veel in Coevorden. De verhalen van toen zijn belangrijk voor nu en in de toekomst. Neem bijvoorbeeld het verhaal van Mijndert van der Thijnen…
Meester van Thijnen
Mijndert van der Thijnen was koster en schoolmeester in Coevorden. Ook tijdens het rampjaar 1672 was Mijndert de schoolmeester in Coevorden. Dat jaar werd Coevorden aangevallen door Bernhard van Galen ( Bisschop van Münster), in de volksmond Bommen Berend genoemd. Hij viel Coevorden binnen met brandbommen.
Schoolmeester Mijndert ontwikkelde een plan om Bommen Berend te verslaan. Bommen Berend had wakken geslagen in het ijs dat op de grachten lag. Hierdoor kon het leger van Rabenhaupt niet over het ijs trekken. Mijndert zorgde er voor dat er aan elkaar geknoopte biezen matten over de wakken werden gelegd. Dit verraste Bommen Berend met zijn leger. De Coevordenaren en het leger konden toch Bommen Berend verjagen.
Coevorden in stripvorm
Kunstenaar Herman Roozen heeft een strip getekend over Coevorden en deze is te zien van 6 juli 2024 tot en met maart 2025.
Op geheel eigen wijze laat Roozen het Coevorden zien wat veel te maken heeft gehad met strijd. Het échte verhaal van Coevorden wordt in vier thema’s verteld. Je krijgt een creatieve en unieke kijk op het verleden en heden van de stad Coevorden. Samen met een gezonde dosis humor ontdek je de menselijke kant van de geschiedenis.
Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur
Zondag van 12.00 tot 17.00 uur
Maandag gesloten
Betaalbaar
Het Stedelijk museum in Coevorden is nog een betaalbaar uitje. Volwassenen betalen 7,50 entree, Jongeren 13 t/m 18 jaar 5 euro en de jeugd tot/m 12 jaar mag gratis naar binnen.
Educatie
Regelmatig worden er activiteiten gehouden voor kinderen. Zo is er een speciale educatieruimte waar je aan de slag kunt met tekenen of duik in de verkleedkist!
Ook kun je een gratis speurtochtenboekje bij de balie van het museum ophalen en een speurtocht maken langs de gehele vaste collectie. De speurtocht is voor kinderen vanaf 6 jaar.
Bij de balie van het museum kun je een verhalenboek ophalen. Dit boek bevat een drietal verhalen die over historische figuren van Coevorden gaan. Met de bijbehorende raadsels en puzzels worden de kinderen op ludieke wijze door de presentatie geleid. Aan de hand van hun verhaal met bijhorende puzzels en raadsels worden kinderen op een leuke manier door de presentatie heen geleid.
De gratis praatplaat die kinderen op kunnen halen is getekend door Herman Roozen. Speciaal voor kinderen tot en met 6 jaar kunnen met deze plaat ontdekken wat er allemaal te beleven is in het museum.
Veelgestelde vragen
Wat is de oudste stad in Drenthe?
De oudste stad van Drenthe is Coevorden. Sinds de prehistorie zijn hier altijd mensen aanwezig geweest.
Wie was Mijndert van der Thijnen?
Mijndert van der Thijnen was koster en schoolmeester in Coevorden. Hij heeft een grote rol gespeeld in een conflict met Bommen Berend.
Wie heeft Coevorden in stripvorm afgebeeld?
Kunstenaar Herman Roozen heeft een strip getekend over Coevorden. Deze is te zien van 6 juli 2024 tot en met maart 2025.
Is er ook educatie voor kinderen in het Stedelijk museum van Coevorden?
Er zijn heel veel activiteiten ontwikkeld voor kinderen. Zo is er o.a. een speurtocht door het museum en kun je je verdiepen in een verhalenboek.
Is het Stedelijk Museum betaalbaar?
Jazeker, een volwassen persoon betaalt 7,50 euro en kinderen tot 12 jaar hebben gratis entree. De kids tussen 12 en 18 jaar betalen slechts 5 euro.