Schaatsmuseum Hindeloopen

Wanneer je op vakantie bent in Friesland en bent neergestreken in een huisje of appartement, is het een aanrader om een bezoek te brengen aan het Hindelooper schaatsmuseum. De afstand Koudum – Hindeloopen is 7.5 kilometer dus gemakkelijk af te leggen met de fiets of per auto. Schaatsen en Friesland horen natuurlijk bij elkaar. Met al dat water, is het in de wintermaanden heerlijk om schaatsend over de wateren van Friesland te gaan. En wat te denken van de Elfstedentocht…Zal deze ooit nog eens gaan plaatsvinden?

Hindeloopen

Hindeloopen is één van de Elfsteden waar je tijdens de tocht der tochten langs langs/doorheen schaatst. Hindeloopen is een pittoresk havenstadje wat ook buiten het schaatsseizoen een bezoekje waard is. Ooit was dit plaatsje een belangrijke handelshaven en verbonden aan de Hanzesteden. Interessant is dat Hindeloopen vroeger nogal geïsoleerd lag en daardoor een eigen cultuur en dialect heeft ontwikkeld. Hindeloopen ligt vrijwel direct aan het IJsselmeer en ligt ten noordwesten van Koudum.

Schaatsmuseum

De grootste collectie schaatsen vindt je in het Fries schaatsmuseum. Niet alleen Hollandse modellen maar ook schaatsen uit Japan, Zweden, Noorwegen, Engeland en Duitsland. De meest zeldzame schaatsen zijn de zilveren schaatsen van Baron van Woelmont. Daar is maar één paar aanwig op deze wereld. Ook vindt je in dit museum de grootste schaats ter wereld die in 1956 boven de Elfstedenroute hing. Alles wat met de schaats te maken heeft vindt je in dit museum.

Exposities

In het schaatsmuseum vindt je een aantal vaste exposities. Dat zijn de Elfstedenzaal, de Amsterdamsche IJsclub, de Korte baan en Oranje op het IJs.

Oranje op het IJs

Onze Oranjefamilie heeft alles met schaatsen. Het zijn dan ook echte Nederlanders. Willem-Alexander bijvoorbeeld schaatste in 1986 de Elfstedentocht. Dit deed hij onder de naam W.A. van Buuren. Zijn schaatsen kun je bewonderen in het museum. Het Koninklijk huis had echt wat met schaatsen. Zo kun je in een vitrine veel foto’s bewonderen van de leden van het Koninklijk huis.

Hindelooper Schilderkunst

Hindelooper schilderkunst wordt nog door een paar vaklieden in praktijk gebracht. Pieter en Gauke Bootsma schildeen nog in deze specifieke stijl. Van deze schilderkunst is nog veel te bewonderen in het Fries museum. Je kunt zelfs een workshop boeken.

Elfstedentocht

Wil je echt alles weten over de Efstedentocht, dan is een bezoek aan het Fries museum een aanrader. De Elfstedentocht neemt een prominente plaats in, in het Fries museum. Het grootste gedeelte is ingericht voor de geschiedenis van deze tocht der tochten. Historie, de meest unieke tochten kun je herbeleven.

Bezoek

Tijdens een bezoek aan dit museum kun je allerlei workshops bijboeken en genieten van een Fries drankje in Restaurant “De Friese Doorloper”. Maak kennis met één van de pannekoeken en geniet van de omgeving en de Friese cultuur!

Veelgestelde vragen

Waarom zijn schaatsen en Friesland met elkaar verbonden?

Dit komt omdat Friesland rijk is aan water. Bijna elke Fries kan dan ook schaatsen. En natuurlijk is er de Elfstedentocht.

Hoe kan het dat Hindeloopen zijn eigen dialect en cultuur heeft?

Dit komt omdat Hindeloopen nogal geïsoleerd lag. Hindeloopers kwamen nooit andere bewoners van Frieland tegen.

Waar vindt je de grootste collectie schaatsen?

Deze vindt je in het Fries schaatsmuseum.

Wat zijn de vaste exposities van het Fries museum?

In het schaatsmuseum vindt je een aantal vaste exposities. Dat zijn de Elfstedenzaal, de Amsterdamsche IJsclub, de Korte baan en Oranje op het IJs.

Houdt het koninklijk huis ook van de schaatssport?

Jazeker, Willem-Alexander schaatste o.a de Elfstedentocht in 1986.