Philips museum Eindhoven

Wanneer je het Philips museum in Eindhoven binnenstapt ervaar je de toekomst maar ook de historie. Philips was dan ook dé producent van elektrische apparaten. Vroeger had iedereen wel één of twee producten in huis van Philips.

Philips is een wereldconcern wat de laatste jaren heeft op moeten boksen tegen de concurrentie. Het museum laat alles zien. Het heden, verleden en de toekomst. Het Philips museum is gevestigd in de eerste gloeilampenfabriek in het centrum van Eindhoven. Het museum beschikt over wisselende activiteiten, maar ook is er de vaste tentoonstelling gevestigd. Een bezoek aan het Philips museum kost ongeveer anderhalf tot twee uur.

Ontstaan van de gloeilamp

De elektrische gloeilamp ontstond, door een gloeidraadje in een vacuüm gepompte glazen ballon te monteren. Hier werd stroom doorheen gejaagd en er was licht! In de praktijk heeft dit heel wat probeersels en hoofdbrekens gekost. Vooral ook omdat de gloeilamp als massaproduct moest worden geproduceerd. Edison vond de gloeilamp in 1879 uit en verbeterde deze. Gerard Philips was betrokken bij de verbetering van de gloeilamp. In 1905 werd door Philips het eerste patent aangevraagd.

Vaste expositie

De vaste expositie laat zien hoe een klein fabriekje in gloeilampen uitgroeide tot een wereldconcern. De start was in 1891. Opmerkelijke verhalen en historische producten aten zien hoe het bij Philips reilde en zeilde. Ook is mooi te zien welke impact de producten op mensen heeft gehad en nog steeds heeft.

Gerard Philips

Gerard Philips werd geboren in 1858 en was technicus en ingenieur. Het ondernemerschap zat hem in het bloed en met behulp van zijn vader startte hij in 1891 een gloeilampenfabriek. In het begin van zijn ondernemerschap richtte hij zich volledig op de gloeilamp. Dit gaf concurrentievoordeel en specialisatie van één product, namelijk de gloeilamp.

De expositie Gerard is een tijdelijke expositie en geeft inkijk in het doen en denken van de oprichter. Gerard Philips was een bijzondere man die 130 jaar geleden de basis legde voor het bedrijf Philips. Grappig om een inkijkje te krijgen in zijn notitieboekje, één van de weinige objecten die bewaard zijn gebleven. Veel van de fysieke objecten van Gerard zijn door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog verwoest.

Gerard Philips geeft nog steeds veel inspiratie.

Educatieve programma’s

Interessant om met een klas kinderen dit museum te bezoeken. De educatieve programma’s helpen leerlingen mee om de wereld te ontdekken. Een kijkje in je eigen lijf, maar ook de geschiedenis van het licht komt aan bod. Actieve workshops, geschikt voor primair- en voortgezet onderwijs. Er zijn ook rondleidingen te boeken. Boeken kan via de website en kan van 9.00 op maandag tot en met vrijdag.

 

Veelgestelde vragen

Waar is het Philipsmuseum gevestigd?

Het Philips museum is gevestigd in de eerste gloeilampenfabriek in het centrum van Eindhoven.

Hoe ontstond de gloeilamp en wie vond deze uit?

De elektrische gloeilamp ontstond, door een gloeidraadje in een vacuüm gepompte glazen ballon te monteren. Edison is de uitvinder van de gloeilamp.

Wanneer begon Philips met de gloeilampenfabriek?

De gloeilampenfabriek begon in een klein fabriekje in Eindhoven in 1891.

Wat is een interessant object m.b.t. Gerard Philips?

Het aantekenboekje is één van de weinige objecten die je kunt zien tijdens de tijdelijke expositie van Gerard Philips.

Zijn er ook educatieve programma's en rondleidingen voor scholieren?

Jazeker! Met name voor het voortgezet en primair onderwijs zijn er actieve educatieve programma's.