Sinds 1837 is het Museum Volkenkunde een Rijksmuseum in Leiden. Het museum is sinds 1937 gevestigd in een voormalig ziekenhuis. Dit museum is het oudste museum op het gebied van volkenkunde, maar nog steeds actueel. Je kunt dit museum bezoeken vanwege de succesvolle tentoonstellingen of de vernieuwende publieksprogramma’s. Er vindt nog steeds wetenschappelijk onderzoek plaats en veel internationale samenwerkingsprojecten. Dit museum is wel oud, maar nog lang niet gedateerd!
Tijdens een wandeling zal je blik op de wereld worden geopend en zul je anders kijken naar onze aardbol met de mensen die daarop leven. De conclusie is, dat we op een paar kleine verschilletjes na, allemaal hetzelfde zijn. We zijn allemaal mens.
Wereldmuseum
Wereldmuseum Leiden is een echt rijksmuseum. Alle landen, volkeren en religies komen aan bod en je steekt overal iets van op. Op dit moment is de tentoonstelling In de ban van goud te zien. In de ban van goud laat bijvoorbeeld de mooiste topstukken zien uit koninklijke verzamelingen. Je ontdekt dat goud altijd een fascinerende rol heeft gespeeld in alle culturen. Goud kan verbinden, verblinden en verdelen. Goud heeft een grote aantrekkingskracht. Goud geeft in het museum een veelzijdig beeld. Goud is van blijvende waarde zowel in de toekomst als in het verleden.
Slavernijverleden
Draden van ons Nederlandse slavernijverleden, is een tentoonstelling die vanaf 6 april 2025 te zien is in Wereldmuseum Leiden en in museum de Lakenhal. De geschiedenis van het slavernijverleden laat men met indrukwekkende wandkleden zien. Elke provincie zal een wandkleed inleveren met de eigen geschiedenis van de slavernij in het verleden.. Kunstenaar Marcos Kueh heeft het ontwerp voor Zuid-Holland ontworpen. Iedereen die de workshop bij de aftrap van het project bezoekt krijgt de kans om de eerste steken op dit wandkleed te zetten. Er zal wekelijks aan het wandkleed worden gewerkt.
De collectie
Verhalen over bidden, liefhebben, vechten, rouwen en vieren komen stuk voor stuk door de objecten in het museum aan bod. De objecten laten zien dat we als mens allemaal verschillend zijn. Een klein deel wordt in het museum getoond. Je kunt echter ook op de collectiesite nog veel meer zien. Dit zijn de stukken die in de andere drie wereldmusea tentoongesteld zijn. Deze collecties tonen bijna 450.000 voorwerpen, 260.000 fotografische beelden en zo’n 350.000 items beeldmateriaal.
Rondleidingen
Wanneer je alles te weten wil komen over de verschillende tentoonstellingen, dan is het een aanrader om een rondleiding te boeken. De gidsen in dit museum weten alles van de onderwerpen en specifieke tentoonstellingen. Via een aanvraagformulier kan je je interesse kenbaar kunt maken.
Met de klas
Ook met een groep of klas kan een rondleiding door het museum worden verzorgd. Er zijn speciale onderwijsprogramma’s waar kunst, cultuur en wereldburgerschap centraal staan. Leerlingen ervaren hoe mensen van over de hele wereld hun leefomgeving vormgeven. En ook hoe iedereen wordt gevormd door deze wereld. Meer informatie hoe een groepsbezoek en rondleiding kan worden gereserveerd, kan door een e-mail te sturen. educatie-leiden@wereldmuseum.nl
Tickets
Tickets kunnen online worden besteld. Een volwassenen vanaf 18 jaar betaald 16,00 euro entree. Tot 18 jaar is de entree gratis.
Dit is gevestigd in Leiden in een voormalig ziekenhuis. Er is van alles te zien. Wanneer je door het museum wandelt krijg je een andere kijk op de wereld en de mensen die daar in leven. Er vindt nog steeds wetenschappelijk onderzoek plaats en veel internationale samenwerkingsprojecten. Dit museum is wel oud, maar nog lang niet gedateerd! Jazeker! Door een gids te boeken, kom je veel meer te weten over de verschillende tentoonstellingen en objecten. Verhalen over bidden, liefhebben, vechten, rouwen en vieren komen stuk voor stuk door de objecten in het museum aan bod.Veelgestelde vragen
Waar is het museum Volkenkunde gevestigd?
Wat is er allemaal te zien in het Museum Volkenkunde in Leiden?
Zijn er ook gidsen in dit museum?
Welke verhalen en objecten kom je in dit museum tegen?