Schokland ligt in de Flevopolder en is een uniek stukje Nederland. Schokland is een voormalig eiland en uniek. Het is dan ook UNESCO- werelderfgoed. Dit stukje Nederland mag nooit verdwijnen en moet altijd blijven bestaan. Onze kinderen en kleinkinderen zullen dit voormalige eiland ook moeten kunnen bezoeken. Schokland heeft de langste bewonersgeschiedenis van Nederland. Sinds 1995 staat Schokland op de werelderfgoedlijst.
In 1942 was de drooglegging van de Noordoostpolder een feit. Sinds die tijd maakt het eiland deel uit van het vaste land. Er bevindt zich enorm veel archeologische rijkdom in de bodem, vandaar dat het eiland is opgenomen door UNESCO.
Schokkers
De bevolking die vroeger op het eiland leefden waren erg geïsoleerd van de buitenwereld. Ze hadden dan ook een eigen cultuur en een eigen dialect. Dit dialect wordt het Schokkers genoemd.
Schokkervereniging
Er bestaat sinds 1985 een Schokkervereniging. Deze is opgericht door nazaten van de Schokkers. In 2008 telde de vereniging 750 leden. De belangen van Schokland worden door hen bewaakt. Vooral de klederdracht is belangrijk en tevens beroemd.
Schokland wordt tegenwoordig omringd door landbouwgrond. Voor het zover kwam, is er veel gebeurd. Ben je geïnteresseerd in het verhaal? Klik dan op deze link voor het hele verhaal!
Van het verloren eiland is niet veel meer te zien. Een licht glooiend gedeelte in het vlakke polderlandschap. . Maar misschien door de stijging van de zeespiegel, wordt dit stukje land ooit wel weer een eilandje.
Schokland bezoeken
Schokland kan prima worden bezocht met de auto. Helaas gaat er geen openbaar vervoer naar dit voormalige eiland. Er is op dit moment een nieuwe, boeiende tentoonstelling te zien, “De ziel van Schokland”. Het gaat over de bewoners en de gevolgen van de migratie die 165 jaar geleden plaatsvond. Wat betekende dit voor de bewoners van toen en de nazaten van nu. De migranten van nu komen in deze tentoonstelling ook aan het woord.
Op Schokland zijn genoeg activiteiten te beleven. Denk hierbij aan een lezing van Johan Nijboer “Wereldzee in de polder”. Regelmatig vinden er workshops plaats die te maken hebben met Schokland.
De Schokker identiteit
Aan de hand van het boek “Het eiland van Anna”, van historicus Eva Vriend laat de tentoonstelling de Schokker identiteit zien. Ook wordt worden de belevenissen van de Schokkervereniging belicht. Portretten van Schokkers en het verhaal van de ontruiming wordt mooi in beeld gebracht. Deze tentoonstelling is tot eind februari 2025 te zien in de Museumkerk op Schokland.
Scandinavische markt
In mei 2024 werd voor de elfde keer de Scandinavische markt georganiseerd. Er waren heel veel kraampjes vol met Scandinavische hebbedingetjes, eten en er was ook muziek, workshops en vertellingen. Deze markt wordt ieder jaar georganiseerd. In 2025 is dit op zaterdag 10 en zondag 11 mei. Zet alvast in je agenda!
Sinds 1995 staat dit vormalig eilandje op de UNESCO-werelderfgoedlijst Zij leefden nogal geïsoleerd en hadden daardoor hun eigen klederdracht en dialect. Er bestaat sinds 1985 een Schokkervereniging. Deze is opgericht door nazaten van de Schokkers. In 2008 telde de vereniging 750 leden. De belangen van Schokland worden door hen bewaakt. Vooral de klederdracht is belangrijk en tevens beroemd. Jazeker! In mei 2025 is er voor de 12 maal weer een Scandinavische markt. Er zijn dan heel veel kraampjes vol met Scandinavische hebbedingetjes en eten. Maar ook muziek, workshops en vertellingen. Ieder jaar in mei is er op Schokland een Scandinavische markt. Aan de hand van het boek "Het eiland van Anna", van historicus Eva Vriend, laat de tentoonstelling de Schokker identiteit zien.Veelgestelde vragen
Schokland is een voormalig eilandje. Sinds wanneer staat het op de werelderfgoedlijst?
Wat was er zo bijzonder aan de Schokker bevolking?
Wat houdt de Schokkervereniging in?
Zijn er op Schokland ook markten te bezoeken?
Wanneer je meer wil weten over de Schokker identiteit, wat is dan een aanrader?