Luchtvaartmuseum Aviodrome

Houd je van vliegtuigen, dan is Aviodrome the place to be! Je kunt je in het Aviodrome een complete verzameling van meer dan 100 vliegtoestellen bewonderen. Oude exemplaren maar, ook de wat nieuwere objecten vind je in dit museum.

Welke toestellen kom je hier tegen?

Hieronder vind je de beschrijving van een aantal vliegtuigen die niet meer in de lucht zijn.

Fokker F.27 Friendship

In totaal zijn er 786 van deze vliegtuigen gebouwd. In Nederland vlogen deze Friendships voor de NLM. Deze Friendshipvliegtuigen werden vervangen door de KLM Cityhopper. De Friendship was een passagiersvliegtuig, waar maximaal 44 personen konden plaatsnemen. De eerste testvlucht vond plaats in 1955. De bouwmethode was vooruitstrevend. In plaats van vastklinken met nagels, werden de metalen delen gelijmd. Dat scheelde in gewicht en het vliegtuig was beter gestroomlijnd. Het Aviodrome heeft twee Fokker F27 in de collectie. Een staat binnen en een staat buiten.

Lockheed Constellation

Veel mensen vinden dit vliegtuig het mooiste ooit ontworpen. De Grande Dame van de Nederlandse Luchtvaart. Al heel lang was dit hét vliegtuig wat Aviodrome graag in bezit wilde hebben. In 2001 was het dan zover. Aviodrome nam het toestel van de Stichting Constellation Nederland over. Het toestel staat in de binnenexpositie. En heeft tot 1967 voor de Amerikaanse Luchtmacht gevlogen. Daarna werd het gebruikt als sproeivliegtuig.

Douglas Skymaster

Dit vliegtuig was beter bekend als de DC-4. Het was het eerste, wat grotere passagiersvliegtuig, dat in één keer de Atlantische Oceaan overvloog. Er werden in totaal 1.250 DC-4 vliegtuigen gebouwd. Er konden 42 passagiers mee vervoerd worden en de crew bestond uit 4 personen. Sinds 2014 is dit vliegtuig onderdeel van de collectie in Aviodrome.

Activiteiten

Het Aviodrome biedt de mogelijkheid om veel te lezen over de luchtvaart, te zien, maar ook te beleven. Er is een immens springkussen en wat te denken van een vliegavontuur in het filmtheater? Ook kun je jezelf een piloot voelen in een van de vliegsimulators.

Rondvlucht maken

Het is mogelijk om een rondvlucht te maken. Er zijn een aantal vliegtuigen waarbij dit kan. Zo kun je vliegen met de Fokker Four, de Cessna 172 of de Dakota DC-3. De kosten voor een rondvlucht zijn vanaf 85,00 euro. Het is wel nodig om een paspoort of identiteitsbewijs te tonen voor de vlucht. Dit in verband met de veiligheid.

Piloot of stewardess

Wil je graag later piloot of stewardess worden? Bij Aviodrome kun je alvast een voorproefje krijgen wat een piloot of stewardess allemaal moet weten. Er zijn een aantal testjes die je moet doen, voordat je echt als onderdeel van de crew de lucht in gaat. Er is o.a. een ogentest nodig maar ook een vliegtest! Stap in een vliegsimulator en kijk of je durft te vliegen!

Openingstijden en tickets

Er is echt veel te beleven in Aviodrome. Verstandig om van tevoren online tickets te bestellen en de openingstijden te controleren. Op de website kun je zien wanneer je een dagje Aviodrome kunt beleven.

Veelgestelde vragen

Hoeveel vliegtoestellen kun je bewonderen in museum Aviodrome?

Er staan 100 vliegtuigen te pronken, zowel in de binnen- als de buitenruimte.

Hoeveel Fokker Friendship vliegtuigen zijn er gebouwd vanaf 1955?

Er zijn 786 Friendship vliegtuigen gebouwd door Fokker.

Wat was de Douglas Skymaster voor vliegtuig?

Dit vliegtuig was beter bekend als de DC-4. Het was het eerste, wat grotere passagiersvliegtuig, dat in één keer de Atlantische Oceaan overvloog. Er werden in totaal 1.250 DC-4 vliegtuigen gebouwd. Er konden 42 passagiers mee vervoerd worden en de crew bestond uit 4 personen.

Kun je vanaf Aviodrome ook rondvluchten maken?

Er zijn een aantal vliegtuigen waarmee je een rondvlucht kunt maken. Zo kun je vliegen met de Fokker Four, de Cessna 172 of de Dakota DC-3. De kosten voor een rondvlucht zijn vanaf 85,00 euro. Het is wel nodig om een paspoort of identiteitsbewijs te tonen voor de vlucht. Dit in verband met de veiligheid.

Kun je zomaar bij Aviodrome naar binnen?

Nee, het is verstandig om op de website te controleren wanneer je terecht kunt. Vol is vol.