Kamp Westerbork is in 1939 gebouwd en werd vooralsnog gebruikt als vluchtelingenkamp. We kennen dit kamp echter vooral als doorgangskamp van 1942 tot 1945 naar de concentratiekampen als Sobobor en Auschwitz. Het kamp werd tijdens de tweede wereldoorlog “voorportaal van de hel”genoemd.
Molukkers
Na de tweede wereldoorlog werd Kamp Westerbork in gebruik genomen door de Molukkers. Zij hadden gevochten in Indië en kregen de kans om naar Nederland te komen. Er was niet genoeg opvang dus werden hele gezinnen in Kamp Westerbork opgevangen. Kamp Westerbork werd “Woonoord Schattenberg”. De Molukkers waren uit het leger ontslagen en moesten wachten op terugkeer naar de Molukken. De Nederlandsche regering heeft deze mensen niet op de juiste wijze behandeld. Uiteindelijk moest deze bevolkingsgroep gaan intregeren in de Nederlandsche samenleving.
Uiteindelijk werd in 1971 de laatste barakken gesloopt en vindt je dus niets meer terug van deze tijd. Er is nu een herinneringsplek, waar iedereen kan ervaren hoe Kamp Westerbork in vroeger tijden geweest moet zijn.
Kamp Westerbork door de jaren heen…
Vluchtelingenkamp van 1939 tot 1942
Doordat de situatie in 1938 voor de Joden in Duitsland pennibel werd, kwamen zij naar Nederland. Zij werden opgevangen in dit kamp.
Doorgangskamp 1942 tot 1945
In deze jaren werden door de Duitsers de Joden in dit kamp opgesloten en later doorgevoerd naar kampen als Auschwits en Sobobor.
Interneringskamp 1945 tot 1948
Deze periode was Kamp Westerbork een interneringskamp voor NSB’ers, SS’ers en andere personen, die van samenwerking met de nazi’s werden verdacht.
Militair kamp 1948 tot 1949
Tot 1949 werd Westerbork een opleidingskamp voor soldaten die naar Nederlands-Indië zouden vertrekken.
Repatriëringskamp 1950 tot 1951
Opvanglocatie voor Indische Nederlanders die in Japanse interneringskampen hadden gezeten. Zij voelden zich niet meer veilig en besloten naar Nederland te vertrekken
Schattenberg 1951 tot 1971
Het kamp werd een woonoord voor de KNIL-militairen en hun gezinnen. Duizenden Molukkers hadden het idee dat de huisvesting tijdelijk was. Uiteindelijk vertrok de laatste bewoner in 1971 en werden de barakken afgebroken.
Herinneringsplek van 1971 tot op heden
In 1983 opende Koningin Beatrix het Herinneringscentrum. Sinds de jaren ’70 heeft deze historische plek verschillende aanpassingen ondergaan.
Tentoonstellingen
Diverse tentoonstellingen laten zien hoe het doorvoerkamp in de tweede wereldoorlog is geweest. Monumenten en reconstructies op de histrische plek laten weten dat er meer dan 100.000 Joden, Roma en Sinti vanaf deze plek werden weggevoerd naar de concentratiekampen in Duitsland en Polen.
Herinneringscentrum
Het voormalig kampterrein ligt ongeveer 3 kilometer vanaf het Herinneringscentrum Begin jaren ’90 was er een herinrichting. Oude paden en wegen zijn opnieuw aangelegd en reconstructies van de oorspronkelijke barakken zijn aangegeven. Ook vindt je er een aantal monumenten.
Woning kampcommandant
Barakken zijn verdwenen maar de woning van de kampcommandant is blijven staan. Tijdens de tijd van het vluchtelingenkamp woonde in dit huis de leiding. Later, tijdens de oorlog werd de woning bewoond door Duitse kampcommandanten.
Na de oorlog werd dit huis door particulieren bewoond. De laatste bewoonster overleed in 2007 en is nu een officieel rijksmonument en heeft herinneringswaarde, mede door de architectuurhistorische betekenis, bouwstijl, materiaalgebruik en de zeldzaamheid van dit huis.
Tickets
Om rustig dit museum en voormalig kamp te bekijken is het aan te raden om na 13.00 uur te bezoeken. Tussen maart en juli worden veel scholierengroepen ontvangen die een educatief programma volgen. Vooral in de ochtenden is het druk, vandaar dat er wordt aangeraden om het museum s’middags te bezoeken.
Veelgestelde vragen
Wanneer is Kamp Westerbork gebouwd en wie waren de eerste bewoners?
Kamp Westerbork werd in 1939 gebouwd en vluchtelingen uit Duitsland ware de eerste bewoners.
Wie waren de bewoners van de Schattenberg?
De Schattenberg was een andere benaming voor Kamp Westerbork. Molukkers waren de bewoners van 1951 tot 1971. In 1971 is Kamp Westerbork afgebroken.
Wat gebeurt er in het Herrinneringscentrum?
Het Herinneringscentrum laat alles zien wat in de periode 1939 - 1971in Kamp Westerbork heeft plaatsgevonden heeft plaatsgevonden.
Welk object is als enige overgebleven in Kamp Westerbork?
Barakken zijn verdwenen maar de woning van de kampcommandant is blijven staan. Tijdens de tijd van het vluchtelingenkamp woonde in dit huis de leiding. Later, tijdens de oorlog werd de woning bewoond door Duitse kampcommandanten.
Wanneer is de beste tijd op de dag tussen maart en juli om het kamp te bzoeken?
Om rustig dit museum en voormalig kamp te bekijken is het aan te raden om na 13.00 uur te bezoeken. Tussen maart en juli worden veel scholierengroepen ontvangen die een educatief programma volgen.