Hunebedcentrum

Hunnebedden hebben altijd iets mysterieus. Nog steeds weten we niet precies hoe de hunnebedbouwers te werk gingen. Toch hebben archeologen de laatste honderd jaar veel onderzoek gedaan en veel gevonden, wat een redelijk goed beeld geeft van de periode van de hunnebedbouwers. Alles wat je te weten wil komen over de hunebedden kun je vinden in het Hunebedcentrum.

Oertijdpark

Teruggaan in de tijd kan op het buitenterrein van het Hunebedcentrum. Je gaat tijdens een wandeling 150.000 jaar terug in de tijd. Op deze manier kom je dicht bij het leven van onze voorouders en kun je zien hoe de mensen toen leefden in hun huizen en boerderijen.

Neanderthal kamp

De reis door de tijd begint in het Neanderthal kamp. Daarna kom je via een rendierjagershut in de middensteentijd terecht. Langs veenwegen en grafheuvels, kom je vervolgens langs opgravingen  terecht in een prehistorisch dorp. Het dorpje laat 3 verschillende soorten huizen zien uit verschillende periodes. Voelen en ruiken hoe het in de prehistorie toeging.

Je komt tijdens je wandeling oermensen tegen die verhalen te vertellen hebben. Zij laten je zien hoe men leefde. Er wordt gekookt, vuur gemaakt, wol geverfd, vuursteen en hout bewerkt. Het is echt een avontuur om deze wandeling te maken. Vooral kinderen kijken hun ogen uit.

Toegankelijk

Het Hunebedcentrum is voor iedereen toegankelijk gemaakt. Zo is er een rolstoelroute voor mensen die gebruik maken van een rolstoel. Ook is er een lift aanwezig. Er is een ingang naast de draaideur die gebruikt kan worden voor de mindervalide mens. De deuren draaien naar buiten door op een knop te drukken.

Rolstoelroute

Een groot deel van het museum is goed toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn of die gebruik maken van een rolstoel of een ander hulpmiddel. De verschillende niveaus zijn bereikbaar met een kleine lift. Deze lift is helaas te klein voor scootmobiels.

Huisdieren

Alleen geleide- en hulphonden zijn toegestaan in het Hunebedcentrum, mits ze gerigistreerd zijn. Het buitenterrein en terras zijn vrij toegankelijk voor honden. Het staat aangegeven waar je wel en waar je niet met je hond welkom bent.

Langs Hunebedden met de fiets

Vanaf het museum zijn een aantal fietsroutes te volgen die langs diverse hunebedden lopen. Alle fietstochten, kort of lang, beginnen en eindigen bij Het Hunebedcentrum.

Flintenroute

Ontdek de Oerprovincie door de Flintenroute te fietsen. Je ontdekt archeologische sporen. Combineer deze route met een bezoek aan het Hunebedcentrum. De Flintroute laat o.a. de geschiedenis van de Drentse boeren zien. Het dorp Borger heeft in haar moderne centrum nog een paar boerderijen die doen denken aan het argrarisch verleden. De markante, middeleeuwse kerktoren uit het historisch verleden, staat nog steeds fier rechtop tussen de nieuwbouw in het dorpje.

Openingstijden

Hieronder vindt je de openingstijden. Let er op dat vanaf 4 november tot eind februari andere tijden gelden.

Maandag: Gesloten

Dinsdag: 10.00 tot 17.00 uur

Woensdag: 10.00 tot 17.00 uur

Donderdag: 10.00 tot 17.00 uur

Vrijdag: 10.00 tot 17.00 uur

Zaterdag: 11.00 tot 17.00 uur

Zondag: 11.00 tot 17.00 uur