Alkmaar wordt ook wel de kaasstad van Nederland genoemd. Deze stad is eigenlijk een doodnormale stad in Noord-Holland waar ongeveer 110.000 mensen wonen. Alkmaar is de 5e gemeente wat inwoneraantal betreft. Het is dus een flinke stad die deels in Kennemerland en deels in West-Friesland is gelegen. In Alkmaar vind je een groot aantal rijksmonumenten. Er zijn 7 oorlogsmonumenten en een aantal kerken die zeker een bezoekje waard zijn. Echter, de meeste toeristen komen naar Alkmaar voor de traditionele kaasmarkt!
De Kaasmarkt
Sjouwende kaasdragers en een plein vol met kaas is een heel spektakel. Van over de hele wereld komen duizenden toeristen naar Alkmaar om de kaasmarkt te zien en te beleven. Waarschijnlijk vond de eerste kaasmarkt plaats in 1622. Het is niet helemaal duidelijk vanaf wanneer men begon met het kaasdragen. Er zijn bewijzen dat er een kaasdragersgilde in 1593 werd opgericht. Het is niet helemaal duidelijk of er toen al kaasmarkten waren. Uit oude documenten blijkt, dat er in ieder geval in 1622 sprake van dat er kaasmarkt moet zijn geweest.
Hoe gaat zo’n kaasmarkt eigenlijk?
De kaasdragers gebruiken een berrie om hun kazen op te stapelen. Er liggen 8 kazen op de berrie, die elk 13 kilo wegen. De kazen worden in het Waaggebouw gewogen en de handelaren onderhandelen daar over de prijs. De kaas wordt u verder vervoerd op wagens. Degene die de kazen op deze wagens gooien heten ingooiers.
Er is een ladyspeaker aanwezig die alles verteld over het reilen en zeilen op de kaasmarkt. En er lopen kaasmeisjes en -jongens over de markt, die de bezoekers vertellen wat er in Alkmaar allemaal te zien en te doen is.
De kaasmarkt begint altijd om tien uur in de ochtend en eindigt om 1 uur in de middag. Ieder jaar begint de kaasmarkt op de laatste vrijdag in maart en eindigt op de laatste vrijdag in september. Alles is te zien op het Waagplein. In juli en augustus is er een avondkaasmarkt op iedere dinsdag van 19.00 uur tot 21.00 uur.
Kaasdragersgilde
Het kaasdragersgilde zorgt er voor dat de kaasmarkten naar wens verlopen. Een aantal functies zijn:
- Zetters
- Ingooiers
- Noodhulpen
Een noodhulp bijvoorbeeld wordt pas na 2 jaar kaasdrager.
Dan zijn er nog de:
- Tasman
- Vastman
- Voorman
De Voorman is de oudste man van het veem. Wordt ook wel overman genoemd. De voorman draagt een zilveren schildje met een lintje in de kleur van het veem waar hij onderdeel van is.
En verder nog:
- Kaasvader
- Knecht
- Provoost
- Bottelier
De bottelier is verantwoordelijk voor de drankjes en hapjes en is dus echt een belangrijk persoon.
Bezoeken
De kaasmarkt is echt heel leuk om een keer te bezoeken. Ook voor kinderen is genoeg te doen Eén van de activiteiten is de kinderkaasmarkt die plaatsvindt in de maanden juli en augustus. De kinderkaasmarkt is ook op de vrijdagen van 10.30 – 11.00 uur.
Deze markt is voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Ze krijgen uitleg wat er allemaal op de markt gebeurt en mogen zelf op de kaasweegschaal. Ze ontvangen aan het eind van de bijeenkomst een echt weegcertificaat.
Naast de kaasmarkt wordt ook altijd een braderie en ambachtsmarkt georganiseerd. Uiteraard is een bezoek aan de markt geheel gratis!
Alkmaar wordt ook wel de kaasstad van Nederland genoemd. Daar is men het nog niet echt over eens. Maar uit documenten blijkt dat er al in 1622 een kaasmarkt moet zijn geweest. De kaasmarkt begint altijd op de laatste vrijdag van maart en eindigt op de laatste vrijdag in september. Vanaf 's morgens 10 uur tot 's middags 13.00 uur zijn de kaasdragers bezig met dragen en wegen. Er zijn een groot aantal functies. De belangrijkste zijn de kaasvader, de voorman en de zetters. De kaasmarkt is zeker ook geschikt voor kinderen. Er worden zelfs kinderkaasmarkten gehouden op de dinsdagen in juli en augustus. Kinderen kunnen dan ervaren hoe het is om kaasdrager te zijn.Veelgestelde vragen
Hoe wordt Alkmaar ook wel genoemd?
Sinds wanneer is het kaasdragen in Alkmaar begonnen?
Wanneer begint elk jaar de kaasmarkt en wanneer eindigt deze?
Het kaasdragersgilde kent verschillende functies. Welke zijn dat?
Is de kaasmarkt ook geschikt voor kinderen?