Sint-Servaasbrug in Maastricht

De hoofdstad van het mooie Limburg is natuurlijk Maastricht. De Limburgers zeggen Mestreech. Maastricht ligt in het zuiden van Limburg en met ruim 125.000 inwoners is deze stad de grootste gemeente van Limburg. Al 2000 jaar wordt deze plek bewoond. Maastricht ligt aan de voet van de Sint-Pietersberg. Het centrum van de stad ligt 50 meter boven NAP, de buitenwijken liggen zelfs nog iets hoger. Door Maastricht loopt de rivier de Maas. Maastricht betekent “doortocht door de Maas”.
De stad Maastricht heeft een rijk verleden met vele historische bezienswaardigeheden. Maar het is ook een stad waar je plezier kunt maken en waar je naar hartelust kunt shoppen. Vele restaurantjes en gezellige cafeetjes bieden de bezoeker culinaire mogelijkheden. Lekker shoppen, daarna lekker eten en overnachten in één van de vele hotels die Maastricht te bieden heeft.

Klimaat

Voor Nederlandse begrippen ligt deze stad wat dieper landinwaarts. Er is dus veel minder invloed van de zee. Maastricht heeft dus de kenmerken van een landklimaat. De winters zijn wat kouder en er valt meer sneeuw dan in het westen van ons land. De gemiddelde temperatuur zijn in de zomers wat hoger.

Bezienswaardigheden

Maastricht heeft een groot aantal bezienswaardigheden. In dit artikel wordt de nadruk gelegd op één van de mooiste trekpleisters van de stad die je echt gezien moet hebben.

Sint-Servaasbrug

Het is één van de meest gefotografeerde plekken in Maastricht, de Servaasbrug. Tot het jaar 1932 werd deze brug de Maasbrug genoemd. Deze stenen boogbrug is van oorsprong een 13e eeuwse brug. Na 1932 is de brug vernoemd naar de 4e eeuwse bisschop Sint Servaas. De brug is een rijksmonument en wordt in de volksmond “oude brug”genoemd. In het Maastrichts is dit “aw brögk”. Sint-Servaasbrug heeft vanaf de middeleeuwen een groot aantal restauraties ondergaan. Heden ten dage is de huidige brug verbreed en in een beton geconstrueerde versie van de Boogbrug uit de middeleeuwen. Aan de westzijde bevindt zich tegenwoordig een kiosk.

Bezoek aan de brug

Een bezoek aan deze brug is uiteraard helemaal gratis. Bij een bezoek aan Maastricht is het leuk om een paar foto’s van de brug te maken, al dan niet met je medereizigers. Wil je de Sint-Servaas vanaf de kade bekijken? De mooiste plek om dit te doen is vanaf het Cörversplein en de Stenen Wal. Het mooiste is wanneer de zon nog nét niet onder is!

Veelgestelde vragen

Hoe lang wordt de plek waar Maastricht ligt al bewoond?

Deze plek wordt al 2000 bewoond door mensen.

Wat is het klimaat in Maastricht?

Voor Nederlandse begrippen ligt deze stad wat dieper landinwaarts. Er is dus veel minder invloed van de zee. Maastricht heeft dus de kenmerken van een landklimaat. De winters zijn wat kouder en er valt meer sneeuw dan in het westen van ons land. De gemiddelde temperatuur zijn in de zomers wat hoger.

Wat is de meest gefotgrafeerde plek in Maastricht?

De Sint Servaasbrug wordt honderden keren per dag op de foto gezet.

Hoe noemen de Maastrichtenaren de Sint Servaasbrug?

De Maastrichtenaren noemen deze brug de "aw brögk".

Kost het geld om de brug te bezoeken?

Nee hoor, je kunt, als je wlt, de hele dag heen en weer lopen op deze brug en genieten van het uitzicht.